Kava iš Hondūro

Istorija. Tiksli Hondūro kavos kilmė nežinoma, tačiau manoma, kad kavos pupeles pirmą kartą į Hondūrą pristatė Ispanijos prekybininkai 1700 m. 2-oje pusėje.

Spėjama, kad visą šimtmetį ūkininkai kavą augino nedideliu mastu. Antroje šeštojo dešimtmečio pusėje padidėjo smulkių kavos augintojų, deja jie patyrė nemažai sunkumų. Vienas iš jų – 1998 m. uraganas Mitch , kuris sunaikino 80% Hondūro derliaus. Kitas – kontrabandininkai, gaudavę geresnes pupelių kainas kaimyninėje Gvatemaloje. Tačiau dešimtojo dešimtmečio pabaigoje viskas pasikeitė. Hondūro vyriausybė įvedė kavos eksporto mokestį ir gautus pinigus panaudojo keliams į kavos auginimo regionus gerinti. Be to, vyriausybė ėmė teikti fiskalines paskatas kavos augintojams, dėl kurių padidėjo pagamintos kavos kokybė ir kiekis.

Iš pradžių Hondūro kava buvo naudojama tik kaip kavos mišinių pagrindas. Pokyčiai prasidėjo 2000 m. įkūrus Instituto Hondureño del Café (IHCAFE) . Ši organizacija reklamavo Hondūro kavą ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje, rengė mokymus ūkininkams, padėjo steigti medelynus ir šiltnamius, teikė paskolas už mažas palūkanas, mokė hondūriečius kontroliuoti kavos kokybę.

Hondūro kavos dažniausiai auginamos vakarinėje šalies pusėje, besiribojančioje su Gvatemala ir Salvadoru.

Kavos kilmės keliais